Sortera matavfall
Dubbel vinst med att sortera matavfall
Hur gör jag för att slänga mitt matvafall?
Du samlar dina matrester i bruna papperspåsar avsedda för just matavfall. Påsarna hittar du antingen i din affär då du köper frukt och grönt eller i entrén till våra tvättstugor. När en påse är lagom full sluter du den ordentligt och slänger den sedan i den molok vid miljöstugan, avsedd för matavfall. Denna molok särskiljer sig från de övriga genom sitt ljusgröna plastlock.
Du öppnar moloken för matavfall genom att hålla din nyckeltagg mot nyckelsymbolen som sitter på en fristående stolpe till vänster om molokerna. Du behöver bara hålla fram din nyckeltagg en gång för att få tillgång till samtliga moloker - det vill säga för färgat och ofärgat glas, tidningspapper, restavfall och matavfall. Var snäll och notera att du aldrig får slänga annat än de bruna påsarna i moloken för matavfall.
Vad kan jag lägga i påsen?
Matavfall är sådant som blivit över då du lagat eller ätit din mat: rester av grönsaker, frukt, bröd, ost, kött och fisk (råa såväl som tillagade) liksom fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te i lösvikt eller påse, kaffesump liksom servetter och hushållspapper kan slängas här.
Vad händer med vårt matavfall och varför är det viktigt att sortera ut just mat?
Från den 1 januari 2023 är det obligatoriskt för alla hushåll i Stockholm att matsortera. Eftersom cirka 40 procent av allt som slängs i våra sopor är matavfall värnar vi både vår miljö och föreningens ekonomi genom att låta rester av vår mat gå den här vägen. Genom att vi alla hjälps åt kan vi dessutom spara pengar genom att kostnaden för vår sophantering minskar. Besparingar som på sikt leda till att våra avgifter sänks.
När modulen är full hämtas den och matresterna körs till en rötningsanläggning. Där görs maten om till biogas - ett miljövänligt, koldioxidneutralt drivmedel för bussar och bilar. Våra matrester blir även miljövänlig gödsel, så kallad biogödsel som bönderna använder till sina åkrar. Den gör så att vete, potatis och andra grödor växer bra. Dina matrester ser alltså till att ny mat kan få nytt liv, ett fint kretslopp.